W celu prawidłowego przezimowania rodziny pszczelej, należy ją dokładanie zbadać, aby upewnić się, że utrzymanie jej będzie nadal opłacalne, a w rodzinie nie rozwinęła się żadna choroba. Rodzina w tym czasie powinna być karmiona syropem cukrowym, aby zapewnić pszczołom wystarczającą ilość pokarmu na przetrwanie zimy. Karmienie najlepiej wykonać przed połową września. Pod koniec października rodzina pszczela może zostać przeniesiona do stebnika, bądź też odpowiednio zabezpieczona na zimę. Prawidłowa opieka jesienna i właściwe karmienie pszczół, to dwa kluczowe czynniki, które warunkują przetrwanie rodziny. Prawidłowe postępowanie z pszczołami jesienią, wpływa na zmniejszenie strat zimowych. Prace pielęgnacyjne i przygotowawcze do zimy w ulach rozpoczynają się po okresie zbioru miodu. Na specjalnych kartach informacyjnych każdej rodziny zaznaczyć należy jej stan, obecność i wiek królowej, ilość zapasu oraz choroby i szkodniki występujące w sezonie. Dobre przezimowanie rodziny zależy głównie od siły rodziny, odpowiednich zapasów pokarmowych, wentylacji ula i zdrowia rodziny. Wiele rodzin jednak nie może przetrwać zimy. Dzieje się tak głównie z powodu złego przygotowania ich do zimowli, głodu i innych nieprzewidzianych przyczyn. Rodziny potrzebują odpowiednich zapasów żywnościowych. Zapasy powinny wynosić ok. 30 kg miodu, a w polskich warunkach 10-15 kg oraz wielu ramek zawierających pierzgę, która będzie potrzebna wczesną wiosną. Rozmieszczenie pożywienia jest również bardzo ważne, bo w zimie pszczoły przemieszczają się w górę ula. Nawet, jeśli rodzina głoduje, nigdy nie będzie przemieszczała się w dół. Około 25 kg pożywienia powinno znajdować się w najwyższej części ula, a w centrum powinny znajdować się dwie lub trzy ramki zapełnione w połowie lub w dwóch-trzecich. Takie rozwiązanie zapewnia pszczołom odpowiednią przestrzeń do tworzenia kłębu zimowego. Wszystkie nadstawki, które są puste lub tylko częściowo wypełnione, powinny zostać usunięte po zakończeniu zbioru miodu. Jesienią badana jest ogólna kondycja królowej. Matki charakteryzujące się dobrą jakością, są poddawane do rodzin bezmatecznych. Plastry z miodem i pyłkiem pozostawia się w ulu na zimę, jako pożywienie. Nie powinny być całkowicie wypełnione miodem, a komórki na dole ramek muszą być puste. Miód o złej jakości i miód spadziowy, nie powinny być używane jako zimowe pożywienie dla pszczół.

 

Drogi Użytkowniku,

Mamy nadzieję, że wiedza zawarta w tym artykule jest pomocna i inspirująca. Zapraszamy Cię do przetestowania e-booka:
„Poradnik Pszczelarski”

Link do książki w wersji elektronicznej (e-book PDF) dostępny jest do pobrania poniżej. Raz jeszcze gorąco zachęcamy Państwa do skorzystania z kursu pszczelarskiego.